Al-Waleed bin Talal

Ketika melayari internet bersama dengan sahabat dan guru saya Al Syeikh Abdul Muhaimen dari Mesir yang bertugas sebagai pengajar di MTAQ bersama saya, saya telah terjumpa satu laman web yang mengisahkan seorang Islam yang terkaya di dunia.

Beliau ialah Al-Waleed bin Tolal sebagaimana yang diceritakan di web beralamat berikut : الوليد بن طلال بن عبد العزيز آل سعود – ويكيبيديا، الموسوعة الحرة .

Antara petikan biodatanya ialah :

الأمير الوليد بن طلال بن عبد العزيز آل سعود ولد في الرياض في 7 مارس 1955 وهو الإبن الثاني للأمير طلال بن عبد العزيز، رجل أعمال سعودي يعد من أكبر المستثمرين في العالم. صنفته مجلة فوربس الأمريكية عام 2009 في الترتيب 13 من أغنى أغنياء العالم صنفته بثروة قدرتها ب 20.3 مليار دولار

جدّه من والده هو الملك عبد العزيز آل سعود مؤسس المملكة العربية السعودية، وجده من أمه هو رياض الصلح رئيس أول حكومة استقلالية في لبنان. والده صاحب السمو الملكي الأمير طلال بن عبد العزيز آل سعود نجل الملك عبد العزيز آل سعود مؤسس وموحد المملكة العربية السعودية ووالدته الأميرة منى رياض الصلح ابنة الرئيس اللبناني الأسبق رياض الصلح أول رئيس وزراء لدولة لبنان الحديثة وقائد الاستقلال اللبناني من الاستعمار الفرنسي.و بذلك اجتمعت فيه مؤثرات اجتماعية و ثقافية متباينة. و إذا أضفنا إقامته الطويلة في الغرب أمكن أن نفهم طبيعة شخصيته المتناقضة و الغريبة.

Al-Waleed_bin_TalalAl-Waleed bin Talal

Beliau adalah keturun Diraja Arab Saudi yang sekarang berumur 54 tahun yang merupakan orang ke 8 terkaya di dunia bagi tahun 2009. Beliau memiliki pesawat peribadi sendiri yang serba mewah. lihatlah fotonya :

Beliau hanya mempunyai 2 orang seorang lelaki dan seorang perempuan. Beliau telah menghadiahkan sebuah istana mewah kepada anak perempuannya yang bernam Rim bt Abdul Walid . Lihatlah foto di bawah :

rim

rim 1

rim 2

rim 3

rim 4

rim 5

rim 6

rim 8

rim 7

rim 11

rim 12

Advertisements

3 Respons so far »

 1. 1

  aku da lama impikan rumah macm nie

 2. 2

  Muhammad said,

  saya perlu bantuan dari tuan-tuan yang hati mulia karena saya dan kami orang selatan Thailand ingin membuka dan membangun sebuah sekolah yang berdasarkan bahasa Melayu tetapi mengajari semua bidang seperti yang ada di negara Malaysia Indonesia dan Brunei karena tiga-tiga negara ini menggunakan bahasa Melayu dan kami pun mengguna bahasa Melayu seperti itu juga tetapi tidak ada maka kami ingin bantuan dari orang-orang kaya dari Brunei dan negara-negara Islam semua untuk membantu kami, supaya kami bisa keluar dari konflik yang terlalu lama di rumah kami insya Allah dari sekolah akan membuat kami bisa mandiri dan bisa bersejajar dengan negara serumpun Melayu. kalau ada yang ingin dan suka membantu atau ingin menjadi donatur dalam membangun sekolah di tempat kami. tempat kami sudah punya dan kurikulum pun sudah kami sediakan. terima kasih wassalam. no telpon saya 0807017525 atau lalui e-mel

 3. 3

  FASELINA said,

  NAK TGK ANAK..MANE?GOOGLE YANG SURUH.. TUAN.. LET SPROPOSE..
  FAZELINA 6966


Comment RSS

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: