Berbakti Kepada Ibu Bapa Yang Telah Meninggal

ANAK masih boleh berbakti kepada ibu dan bapa walaupun mereka sudah meninggal dunia. antaranya , menjelaskan hutang, membayar dan menqadakan puasa serta membayar fidyah mereka yang sudah meninggal dunia.

Cara lain ialah :

Mendoakan ibu bapa

Doa anak yang salih adalah khazanah ibu bapa yang amat berharga.

Abu Hurairah meriwayatkan, bahawa Rasulullah SAW bersabda bermaksud :

“Apabila seseorang anak Adam meninggal dunia, maka putuslah segala amalannya melainkan tiga perkara – sedekah jariah atau ilmu yang bermanfaat atau anak salih yang berdoa untuknya.”

Menghubungkan tali silaturahim.

Menghubungkan tali silaturahim termasuk antara tuntutan syariat yang harus mendapat perhatian utama umat Islam.

Mengeratkan hubungan silaturahim dan berbuat baik dengan kaum kerabat dan sahabat ibu bapa adalah sebahagian amal untuk kedua-duanya yang sudah meninggal dunia.

Abdullah bin Umar meriwayatkan, Rasulullah SAW bersabda : “Sesungguhnya sebaik-baik kebajikan adalah seseorang itu menghubungkan silaturahim dengan orang yang dikasihi bapanya.” (Riwayat Muslim)

Menziarahi kubur

Menziarahi kubur ibu bapa adalah sunat muakkad dan besar ganjarannya di sisi Allah. Adalah lebih baik jika diziarahi pada setiap Jumaat dan dibacakan surah Yassin untuknya.

Kelebihan mengenang ibu bapa dengan berdoa dan menziarahi kuburnya membawa kebajikan yang bukan saja kepada anak yang salih, malah anak yang derhaka.

Menyelesaikan harta pusaka mengikut faraid.

Pembahagian harta pusaka hendaklah dibuat selepas dijelaskan segala hutang si mati sama ada hutang dengan Allah mahupun sesama manusia, wasiat dan segala perbelanjaan pengurusan jenazah.

Firman Allah : “Adapun sekiranya kamu mempunyai anak, maka isteri-isteri kamu hanya mendapat satu perlapan (1/8) daripada peninggalanmu – iaitu sesudah dikeluarkan untuk wasiat dan hutang kamu.” (Surah an-Nisa’, ayat 12)

Firman-Nya bermaksud : “Allah telah memerintahkan pembahagian harta pusaka terhadap anak-anak kamu iaitu bahagian seorang anak lelaki sama dengan bahagian dua orang anak perempuan.” (Surah an-Nisa, ayat 11)

Memohon keampunan bagi dosanya

Perkara yang paling mudah ialah berdoa serta mohon keampunan bagi dosa ibu bapanya sama ada yang masih hidup, lebih-lebih lagi yang sudah meninggal dunia. Ia seperti doa yang dianjurkan dalam al-Quran:

Maksud : “Wahai tuhan kami, berilah keampunan kepadaku dan kepada kedua ibu bapaku dan kepada semua orang mukmin pada hari terjadinya hisab.” (Surah Ibrahim, ayat 41)

Firman Allah bermaksud: “Dan hendaklah engkau merendah diri kepada kedua-duanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu dan doakanlah (untuk mereka) – ” Wahai tuhanku, cucurilah rahmat kepada mereka berdua seperti mereka telah mencurahkan kasih sayangnya dengan memelihara dan mendidikku semasa kecil.” (Surah al-Isra’, ayat 24)

Membuatkan haji untuknya.

Anak digalakkan untuk membuatkan haji bagi ibu bapanya yang sudah meninggal dunia tetapi belum sempat menunaikan haji. Ia boleh dilakukan dengan membuat sendiri (bagi yang sudah menunaikan haji untuk diri sendiri) atau mengupah orang lain.

Advertisements

2 Respons so far »

  1. 1

    munk said,

    boleh saudara berikan senarai doa yang sesuai untuk ibubapa yang telah meninggal dunia dalam bahasa arab?

  2. 2

    Kurdi said,

    اللهم ‎اغفر‎‎‎‎‎‎‎‎‎لي‎ ‎ذنوبى‎‎ ‎ولو‎الدي‎ ‎وار‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎حم‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎هما‎ ‎كما‎ ربيا‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎نى‎ ‎صغيرا‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎


Comment RSS

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: